ACTIVITĂȚI DE TOAMNĂ: BUCURIA JOCULUI ÎN NATURĂ

Toamna este sezonul perfect pentru a petrece timp în aer liber alături de copii, înconjurați de culori vibrante, aer proaspăt și o doză acceptabilă de vitamina D. Este esențial să profităm de această perioadă pentru a stimula mai ales dezvoltarea fizică, dar și cea emoțională a celor mici. Iată mai jos câteva idei de jocuri pentru părinți și copii.

 

De ce este important să scoatem copiii afară?

 

Odată cu sfârșitul verii, începerea anului școlar și scurtarea zilei, tendința este aceea de a diminua timpul petrecut de copii în parc sau în natură, în general. În schimb, copiii au nevoie de o tranziție graduală la temperaturile scăzute și expunerea din ce în ce mai mică la lumina solară.

Joaca în aer liber oferă multiple beneficii, precum:

– dezvoltare fizică (coordonare, echilibru și rezistență prin alergare, sărituri, etc.)

– întărirea sistemului imunitar

– reducerea stresului și a anxietății

– socializare, interacțiuni cu alți copii.

Nu în ultimul rând, copiii trebuie să vadă ciclul naturii, cum se schimbă aceasta în fiecare anotimp și să asocieze fiecare sezon cu anumite activități tipice perioadei (de ex. toamna se culeg fructele și legumele, se pregătesc proviziile pentru iarnă, se face zacuscă, dulceață, se pun murături, ș.a.m.d.).

 

Idei de activități de toamnă în aer liber

 

În natură, cu copiii este simplu: fiecare frunză, bețișor sau con de brad poate fi punctul de plecare pentru joculețe. Iată mai jos câteva sugestii de jocuri structurate:

  1. Vânătoare de comori

Copiii pot aduna frunze colorate, ghinde, conuri de pin și alte comori ale toamnei. Acestea pot fi folosite ulterior pentru creații artistice acasă.

  1. Construcția de case pentru insecte sau animăluțe

Folosiți crenguțe, frunze uscate și alte materiale naturale pentru a crea mici adăposturi. Este o activitate care combină creativitatea cu educația despre natură.

  1. Zmeie și baloane

Profitați de zilele cu vânt pentru a înălța zmeie sau baloane.

  1. Jocuri sportive de echipă

Cursele cu obstacole sau jocurile de țintit sunt excelente pentru a încuraja mișcarea și spiritul de echipă.

  1. Ateliere creative

Creați decorațiuni de toamnă folosind lipici și frunze colorate, acuarele pentru pictură pe lemn sau pictură pe folie (înfășurați cu folie câteva trunchiuri de copaci, demarcând un perimetru). Puteți chiar desena cu niște carioci chipuri vesele pe dovleci.

  1. Numărare și exerciții matematice

Ghindele, castanele sau chiar frunzele pot fi folosite pentru exerciții simple de numărare sau calcul matematic.

 

Activități de interior-exterior

 

Când vremea nu permite o joacă îndelungată afară, puteți desfășura activități mixte indoor și outdoor, cu ajutorul a:

  • vehicule pentru copii (triciclete, trotinete cu scaun sau mașinuțe)
  • mingi multi-sport (sau setul acesta de tenis cu 2 mâini)
  • seturi de construcție rezistente (blocuri mari sau seturi magnetice de construit castele sau căsuțe provizorii, pe site-ul nostru găsiți Magna-Tiles)
  • creioane cerate de colorat pe trunchiuri de copaci, asfalt sau pietre, dar și acasă pe hârtie (pe site avem cele de la Djeco)
  • seturi Montessori din lemn, care merg de minune atât afară cât și în casă, de exemplu acesta pentru a construi un curcubeu, o piramidă sau scări

 

Toamna – propice pentru crafting

 

Școlarii (și preșcolarii) sunt obișnuiți cu tot felul de activități de lucru manual la școală și la grădiniță în Săptămâna Verde (în general, ultima săptămână din octombrie, înainte de vacanța de toamnă), de exemplu: parada costumelor eco-sustenabile (din materiale textile, carton, etc.); decupare și decorare felicitări; pictură cu degetele sau amprentarea frunzelor pe coli de desen; construirea unor căsuțe de păsări din carton și decorarea lor; lipirea pe foaie a semințe de ardei, dovleac sau floarea-soarelui în formă de animale/obiecte, etc.

Încurajați copiii să își folosească imaginația și creativitatea spre a experimenta în acest sens. În crafting nu există corect sau greșit, astfel cei mici se vor simți liberi și mândri de orice vor fi creat cu mânuțele lor.

 

Oferim 10% reducere la prima comandă părinților care se abonează la newsletter-ul nostru, pentru a rămâne la curent cu noutăți și oferte.

 

Ne găsiți pe WhatsApp la nr. 0755 114 336 pentru consiliere personalizată. Vă așteptăm cu drag.

Distribuie pe:

Facebook
WhatsApp
Email
Pinterest
Facebook
Pret
Pret - slider
Pret - inputs
Pret
Pret - slider
Pret - inputs
Varsta
Varsta
Gen
Gen
Brand
Brand
Categorii
Categorii